Pavlova z owocami leśnymi
Jak pisałam przy okazji Pavlovej z truskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób miało ochotę na dokładkę. 🙂
Pavlova z owocami leśnymi – składniki
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
- 300 g świeżych owoców z lasu (jagód, jeżyn, malin)
|
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.
Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, jednocześnie lekko je unosząc.
Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika, suszyć z termoobiegiem 2-3 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą z owocami leśnymi obficie udekorować malinami, jagodami, jeżynami.
|
1 Komentarze
Kasia Sarna
10 sierpnia 2016 at 10:00
wygląda bardzo ładnie 🙂