Filety śledziowe z zalewie octowej

Bardzo lubię śledzie. Najlepsze są te w zalewie octowej, z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa powinna być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się domyślać, śledzi nie podaliśmy, a dla mnie była to lekcja, którą pamiętam do tej pory. Teraz filety śledziowe w zalewie octowej przygotowuję bez takich potknięć i zawsze wychodzą doskonałe. 🙂
Filety śledziowe z zalewie octowej – składniki
- 400 g śledzi a’la Matjas
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu kolorowego
- 1 mały kawałek chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 l wody
- 1/2 szklanki octu 10%
Przygotowanie
Śledzie namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Odlać, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
Do garnka wlać wodę oraz ocet, dodać liście laurowe, chilli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier. Zagotować, odstawić do przestygnięcia.
W słoiku układać naprzemiennie cebulę i śledzie. Wlać zalewę octową wraz z przyprawami. Filety śledziowe w zalewie octowej zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny.
Podobne przepisy
