Filety śledziowe z zalewie octowej

M&B
Filety śledziowe z zalewie octowej

Bardzo lubię śledzie. Najlepsze są te w zalewie octowej, z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa powinna być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się domyślać, śledzi nie podaliśmy, a dla mnie była to lekcja, którą pamiętam do tej pory. Teraz filety śledziowe w zalewie octowej przygotowuję bez takich potknięć i zawsze wychodzą doskonałe. 🙂

Filety śledziowe z zalewie octowej – składniki

  • 400 g śledzi a’la Matjas
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 mały kawałek chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 l wody
  • 1/2 szklanki octu 10%






Przygotowanie

Śledzie namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Odlać, pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.

Do garnka wlać wodę oraz ocet, dodać liście laurowe, chilli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier. Zagotować, odstawić do przestygnięcia.

W słoiku układać naprzemiennie cebulę i śledzie. Wlać zalewę octową wraz z przyprawami. Filety śledziowe w zalewie octowej zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Filety śledziowe z zalewie octowej
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis