Pleśniak z truskawkami z nalewki

Wiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym bogactwem przechodzą na ciasto.
Pleśniak z truskawkami z nalewki – składniki
Owoce:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao
Piana z białek:
- 3 białka
- 120 g cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Owoce:
Truskawki z nalewki przełożyć na sitko i pozostawić do odkapania.
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dołożyć margarynę, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać kakao i mleko, ponownie zagnieść. Każdą z części oddzielnie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Piana z białek:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. W dalszym ciągu miksując, stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy uzyska się lśniącą i gęstą pianę, wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozłożyć porcję jasnego ciasta, a na nim ułożyć truskawki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto, rozprowadzić pianę z białek i na koniec zetrzeć ostatnią porcję ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem). Truskawkowy pleśniak piec z ok. 40 minut.
|
Podobne przepisy
