Pleśniak z truskawkami z nalewki

M&B
Pleśniak z truskawkami z nalewki

Wiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym bogactwem przechodzą na ciasto.

Pleśniak z truskawkami z nalewki – składniki

Owoce:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao

Piana z białek:

  • 3 białka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1 szczypta soli



Przygotowanie

Owoce:

Truskawki z nalewki przełożyć na sitko i pozostawić do odkapania.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dołożyć margarynę, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać kakao i mleko, ponownie zagnieść. Każdą z części oddzielnie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Piana z białek:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. W dalszym ciągu miksując, stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy uzyska się lśniącą i gęstą pianę, wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozłożyć porcję jasnego ciasta, a na nim ułożyć truskawki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto, rozprowadzić pianę z białek i na koniec zetrzeć ostatnią porcję ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem). Truskawkowy pleśniak piec z ok. 40 minut.




Pleśniak z truskawkami z nalewki

Pleśniak z truskawkami z nalewki

Pleśniak z truskawkami z nalewki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pleśniak z truskawkami z nalewki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis