Szarlotka

Przepis na tę szarlotkę przyniosła do domu moja Siostra Agata i po wypróbowaniu wyparł on wszystkie poprzednie, z których korzystaliśmy. Jabłecznik jest bardzo prosty do wykonania, ciasto dobrze wyrasta i jest delikatne, a wilgotne jabłkowe nadzienie nie rozmacza całego wypieku. Jeśli macie swój ulubiony przepis na szarlotkę, skorzystajcie z naszego i napiszcie, jak wypadło porównanie. 🙂
Szarlotka – składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny prosto z lodówki
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie:
- 1 1/2 kg twardych jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- cukier brązowy do posypania ciasta
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać dużym nożem z margaryną. Dodać cukier, śmietanę, wbić jajka i całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie równe części, wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłkowe nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem wanilinowym, budyniem i cynamonem. Przełożyć do garnka, chwilę podgotować. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie
Jedną porcję ciasta wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć równomiernie jabłka, na koniec całość przykryć urywanymi kawałkami drugiej części ciasta i posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) ok. 40-45 minut. Pozostawić w blasze do całkowitego wystygnięcia.
Szarlotka wyśmienicie smakuje z waniliowymi lodami.
Podobne przepisy
