Sernik Izaura z borówkami
Sernik Izaura to jedno z ciast z mojego dzieciństwa. Będąc w domu rodzinnym podczas wakacyjnego wypoczynku, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak, a że na przydomowym krzaczku dojrzały już borówki, sernik wzbogaciłam o ich dodatek. To sprawiło, że sernik Izaura z borówkami zyskał na smaku, nabrał letniego charakteru i oczywiście bardzo szybko zniknął z talerzy. 🙂 🙂
Sernik Izaura z borówkami – składniki
- 350 g borówek
Czekoladowe ciasto:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 250 g margaryny
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g białego sera z wiaderka w temperaturze pokojowej
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 3 jajka wielkości M
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto:
Do garnka włożyć margarynę, wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz kakao, na koniec wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić z ognia, a gdy masa lekko przestygnie, wmieszać w nią po kolei żółtka. Odlać pół szklanki – będzie to polewa sernika.
Pozostałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać je w czekoladowe ciasto, najlepiej robić to partiami, aby nie zniszczyć struktury piany.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie, ciągle miksując na niewielkich obrotach, partiami dodawać ser z wiaderka. Do masy z serem wbijać po jednym jajku, przed wbiciem kolejnego, poprzednie dobrze wmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać proszek budyniowy.
Wykonanie
Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę czekoladowego ciasta, następnie całą masę serową oraz resztę czekoladowego ciasta. Warstwy delikatnie przemieszać np. czubkiem noża lub trzonkiem łyżki. Na wierzchu ciasta rozłożyć borówki.
Piekarnik nagrzać do 170oC (z termoobiegiem), wstawić ciasto i piec je 50-55 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik Izaura z borówkami polać odlaną wcześniej polewą czekoladową, można go także dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi lub prażonym słonecznikiem.