Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka potraw. Zaczęliśmy od najprostszej, czyli surówki z czerwonej kapusty, a pomysł zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło.
Surówka z czerwonej kapusty – składniki
- 500 g czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pora (biała część)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Przygotować dressing z oliwy, octu, cukru, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut.
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, pokroić na ćwiartki, głąb zostawić, żeby liście razem się trzymały. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, głąb wyrzucić.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdko, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Por rozciąć, żeby można było go w środku wypłukać, następnie umyć, podzielić wzdłuż na cztery części, pokroić w cienkie ćwierćplasterki.
Kapustę, jabłko i por wymieszać wraz z łyżką soku z cytryny, dodać dressing, ponownie wymieszać. Surówkę z czerwonej kapusty doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
Podobne przepisy
