Sernik dyniowo-kokosowy

Kiedy mąż przynosi ci 6 kg dyni hokkaido, to wiesz, że na twojej głowie będzie wymyślenie, co z niej zrobić. Z kilogramem lub dwoma nie ma problemu, bo robicie to, co znacie i lubicie, pozostała ilość uruchamia twórcze kulinarne myślenie. Jednym z efektów jest właśnie pieczony sernik dyniowo-kokosowy. Kruche czekoladowo-kokosowe ciasto dobrze pasuje do wilgotnej, lekkiej serowej masy o smaku dyni i kokosa. Sernik dyniowo-kokosowy przypadł Bartkowi do gustu i już mnie pyta, jakie jeszcze smaczne pomysły na resztę dyni kryją się w mojej głowie. 🙂
Sernik dyniowo-kokosowy – składniki
Czekoladowo-kokosowe ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
Masa serowo-dyniowa:
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 300 g puree z dyni
- 5 jajek wielkości M
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie
Czekoladowo-kokosowe ciasto:
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Rozdrobnić między palcami, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, po czym wbić jajko oraz żółtka. Krótko zagnieść na jednolite ciasto, podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą częścią wylepić dno formy do pieczenia (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa serowo-dyniowa:
Do misy miksera przełożyć biały ser i puree z dyni, wlać mleko kokosowe, wbić jajka, wsypać cukier oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Wykonanie
Na schłodzony spód ciasta wylać masę serowo-dyniową, na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 70-75 minut. Po upieczeniu sernik dyniowo-kokosowy pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po czym lekko uchylić drzwi piekarnika i tak zostawić sernik do wystygnięcia.
Podobne przepisy
