Crumble z czereśniami
Crumble z czereśniami to pomysł na bezglutenowy deser, do przygotowania chrupiącej kruszonki użyliśmy bowiem płatków jaglanych oraz mielonych migdałów. Pod koniec pieczenia z przyjemnością obserwowaliśmy, jak sok z owoców przedostaje się przez kruszonkę, co było sygnałem, że możemy powoli szykować łyżeczki do jedzenia. 🙂
Składniki na crumble z czereśniami
- 400 g czereśni
- 50 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
- 6 czubatych łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania kokilek
|
Wykonanie
4 kokilki wysmarować margaryną.
Czereśnie umyć, oderwać ogonki, wydrążyć pestki. Owoce wymieszać z kardamonem, jedną łyżką mielonych migdałów i jedną łyżką brązowego cukru. Przesypać po równo do przygotowanych naczyń.
W miseczce zrobić kruszonkę, mieszając palcami masło, płatki jaglane oraz pozostały cukier i mielone migdały. Kruszonką przykryć czereśnie.
Tak przygotowane crumble z czereśniami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut.
Po upieczeniu deser wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia lub podawać na ciepło.
|