Tatar wołowy

Od dłuższego czasu myśleliśmy o spróbowaniu tatara wołowego. Myśleliśmy o wyborze takiej przystawki w jednej z restauracji, do której planowaliśmy się wybrać. Niestety czasy są takie, że długo musielibyśmy czekać na taką możliwość, stąd też pomysł, aby tatar wołowy zrobić samemu w domu. Kupiliśmy więc gotowe mięso wołowe na tatar, które po wyrobieniu podaliśmy z domowymi korniszonami oraz marynowanymi prawdziwkami. Po zjedzeniu tych pyszności zastanawialiśmy się, dlaczego tak długo czekaliśmy z odkryciem walorów smakowych tego dania. Nie pozostaje nic innego jak następnym razem kupić kawałek dobrej wołowiny i samemu przygotować tatar od podstaw. Zastanawiamy się także, czy tatar wołowy od teraz będzie najchętniej wybieraną przez nas przystawką w każdej restauracji. 🙂
Tatar wołowy – składniki
- 1 opakowanie wołowiny na tatar (200 g)
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 3 żółtka
- 1/2 małej cebuli
- kilka ogórków korniszonów
- kilka grzybów marynowanych
- łyżka małych kaparów
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać przez kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
W drobną kostkę pokroić również ogórki, grzyby oraz kapary.
Do zrobienia tatara w wersji warstwowej można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Wykrawaczkę położyć na talerzu, kolejno wsypywać i dociskać łyżeczką połowę pokrojonej cebuli, ogórków korniszonów, kaparów i grzybów. Na koniec wyłożyć połowę mięsa, na środku zrobić łyżką niewielkie wgłębienie, wlać w nie żółtko. W ten sam sposób przygotować drugą porcję tatara wołowego.
Tatar wołowy podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem lub grzankami.
Podobne przepisy
