Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Tatar wołowy

Print Friendly, PDF & Email

Tatar wołowy

Od dłuższego czasu myśleliśmy o spróbowaniu tatara wołowego. Myśleliśmy o wyborze takiej przystawki w jednej z restauracji, do której planowaliśmy się wybrać. Niestety czasy są takie, że długo musielibyśmy czekać na taką możliwość, stąd też pomysł, aby tatar wołowy zrobić samemu w domu. Kupiliśmy więc gotowe mięso wołowe na tatar, które po wyrobieniu podaliśmy z domowymi korniszonami oraz marynowanymi prawdziwkami. Po zjedzeniu tych pyszności zastanawialiśmy się, dlaczego tak długo czekaliśmy z odkryciem walorów smakowych tego dania. Nie pozostaje nic innego jak następnym razem kupić kawałek dobrej wołowiny i samemu przygotować tatar od podstaw. Zastanawiamy się także, czy tatar wołowy od teraz będzie najchętniej wybieraną przez nas przystawką w każdej restauracji. 🙂

Tatar wołowy – składniki




Wykonanie

Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać przez kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.

W drobną kostkę pokroić również ogórki, grzyby oraz kapary.

Do zrobienia tatara w wersji warstwowej można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Wykrawaczkę położyć na talerzu, kolejno wsypywać i dociskać łyżeczką połowę pokrojonej cebuli, ogórków korniszonów, kaparów i grzybów. Na koniec wyłożyć połowę mięsa, na środku zrobić łyżką niewielkie wgłębienie, wlać w nie żółtko. W ten sam sposób przygotować drugą porcję tatara wołowego.

Tatar wołowy podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem lub grzankami.




Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tatar wołowy
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *