Truskawkowy sernik na zimno

Przepis na truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i pozwala szybko przygotować deser z tych sezonowych owoców. Podczas mojego wyjazdu na Podlasie zerkałam na łubianki pięknych truskawek, zastanawiając się, co też po przyjeździe będzie można z nich zrobić. Jako pierwsza pojawiła się myśl o truskawkach ze śmietaną, jako druga o serniku z serków homogenizowanych. Następnego dnia po przyjeździe i zrobieniu zakupów, sernik truskawkowy chłodził się w lodówce i umilał mi pobyt w pustym domu, bo Bartek w tym czasie był u Rodziców.
Truskawkowy sernik na zimno – składniki
- 400 g truskawek
- 4 schłodzone serki homogenizowane (500 g)
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 150 g podłużnych biszkoptów
Dodatkowo:
- bita śmietana do dekoracji
- truskawki do dekoracji
Wykonanie
Truskawki opłukać, odszypułkować. 1/3 z nich zblendować.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec połączyć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane oraz zblendowane truskawki, zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dolewać powoli przestudzoną żelatynę.
Dno okrągłej formy do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć biszkopty, na nich rozłożyć przecięte na pół truskawki. Ostrożnie wlać masę serkową, tak aby truskawki i biszkopty nie poprzesuwały się.
Truskawkowy sernik na zimno wstawić na noc do lodówki, aby stężał. Przed podaniem deser ozdobić bitą śmietaną oraz świeżymi truskawkami.
Podobne przepisy
