Omlet budyniowy

M&B
Omlet budyniowy

Omlet budyniowy zrobiłam na późne śniadanie dla Mamy. Omlet z budyniem w proszku wyszedł taki jak oczekiwałam – lekki, złocisty i puszysty, więc bez obaw mogłam go Jej zaserwować. Podałam go z robioną wcześniej frużeliną wiśniową oraz naturalnym jogurtem. Zgodnie z moimi oczekiwaniami takie śniadanie na słodko przypadło Mamie do gustu, co mnie cieszy, bo będę mogła robić kolejne budyniowe omlety i podawać je z różnymi sezonowymi dodatkami. 🙂

Omlet budyniowy – składniki

  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.

W miseczce wymieszać żółtka z mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Następnie partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem delikatnie ją wmieszać.

Na patelni rozprowadzić niewielką ilość oleju, rozgrzać ją. Wylać na nią masę jajeczną z budyniem, równomiernie ją rozprowadzić, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut. Podpieczony od dołu omlet zsunąć na duży talerz, przykryć go patelnią i odwrócić, tak aby na dnie patelni znalazła się nieusmażona strona. Smażyć ok. 2 minuty.

Omlet budyniowy można podawać w całości lub po pokrojeniu na mniejsze porcje. Najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, np. dżemem, frużeliną wiśniową, jogurtem lub ubitą kremówką.




Omlet budyniowy

Omlet budyniowy

Omlet budyniowy

Omlet budyniowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Omlet budyniowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • Pati

    9 sierpnia 2020 at 11:27

    Świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Ja jem często z jogurtem i świeżymi owocami. 😀

  • iza

    8 sierpnia 2020 at 14:24

    pysznie wygląda

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis