Omlet budyniowy

Omlet budyniowy zrobiłam na późne śniadanie dla Mamy. Omlet z budyniem w proszku wyszedł taki jak oczekiwałam – lekki, złocisty i puszysty, więc bez obaw mogłam go Jej zaserwować. Podałam go z robioną wcześniej frużeliną wiśniową oraz naturalnym jogurtem. Zgodnie z moimi oczekiwaniami takie śniadanie na słodko przypadło Mamie do gustu, co mnie cieszy, bo będę mogła robić kolejne budyniowe omlety i podawać je z różnymi sezonowymi dodatkami. 🙂
Omlet budyniowy – składniki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- szczypta soli
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
W miseczce wymieszać żółtka z mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Następnie partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem delikatnie ją wmieszać.
Na patelni rozprowadzić niewielką ilość oleju, rozgrzać ją. Wylać na nią masę jajeczną z budyniem, równomiernie ją rozprowadzić, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut. Podpieczony od dołu omlet zsunąć na duży talerz, przykryć go patelnią i odwrócić, tak aby na dnie patelni znalazła się nieusmażona strona. Smażyć ok. 2 minuty.
Omlet budyniowy można podawać w całości lub po pokrojeniu na mniejsze porcje. Najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, np. dżemem, frużeliną wiśniową, jogurtem lub ubitą kremówką.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
Pati
9 sierpnia 2020 at 11:27
Świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Ja jem często z jogurtem i świeżymi owocami. 😀
iza
8 sierpnia 2020 at 14:24
pysznie wygląda