Makówki z kakao
W zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek, a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy jeszcze bardziej, dodając gorzkie kakao oraz naturalny lipowy miód – można więc powiedzieć, że to wersja na bogato. 🙂 Zrobiliśmy wielką miskę z myślą o tym, że tym śląskim przysmakiem poczęstujemy warszawiaków na wspólnej Wigilii w pracy. Makówki z kakao były chętnie próbowane i znikały w oczach, co potwierdza, że warto sięgać po przepisy z innych regionów.
Makówki z kakao – składniki
- 400 maku niebieskiego niemielonego
- 2 chałki (ok. 800 g)
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 300 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 50 g masła
- 1 litr mleka
- 1 litr wody
- 6 łyżek miodu
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 aromat migdałowy (4,5 g)
Wykonanie
Chałki kupić dzień wcześniej i zostawić, żeby przeschły. Następnego dnia pokroić je w kromki.
Mak zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Mak przełożyć do dużego garnka, wlać mleko i wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, bakalie oraz masło. Zagotować, doprawić miodem oraz aromatem migdałowym.
W dużym naczyniu układać warstwami chałkę i każdą zalewać mieszaniną makową. Ostatnią warstwą powinien być mak.
Makówki z kakao pozostawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki.
Jeżeli makówki mają być przechowywane przez kilka dni, mleko należy zastąpić wodą.
<
1 Komentarze
Mariola
23 grudnia 2016 at 04:27
pyszne 🙂