Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym

M&B
Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym

Muszle conchiglioni faszerowane brokułem z boczkiem i zapieczone w sosie z sera pleśniowego, to jeden z tych pomysłów, które powstały podczas przeglądu zawartości szafek kuchennych. Tym razem wyjęliśmy makaron i połączyliśmy go z pozostałymi składnikami tworząc pyszne, słone danie na ciepło. Podczas gotowania muszelek uważaliśmy, aby woda nie wrzała, dzięki czemu prawie wszystkie nadawały się do faszerowania i zapiekania, a my mieliśmy je pięknie podane na talerzach. 🙂

Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym – składniki

  • 20 muszli conchiglioni
  • 150 g sera pleśniowego typu „lazur”
  • 1 brokuł
  • 100 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy



Wykonanie

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zmniejszyć ogień i wrzucić połowę muszelek. Gotować je przez 10 minut na małym ogniu, takim aby woda nie bulgotała. Ostrożnie wyjąć, zahartować, wkładając na krótko do naczynia z zimną wodą, rozłożyć na talerzu. Tak samo zrobić z drugą połową conchiglioni. Można ich ugotować troszkę więcej, bo zazwyczaj przy gotowaniu część z nich lekko się rozpada.

Brokuł pokroić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody, gotować 1-2 minuty. Wyjąć, odsączyć i przestudzić.

Boczek przekroić na pół, tak aby powstało 20 kawałków. Owinąć w niego różyczki brokułu i włożyć do każdej muszelki.

Do garnka wlać mleko oraz śmietanę kremówkę, dodać kawałki sera pleśniowego. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć faszerowane muszelki conchiglioni. Zalać sosem z sera pleśniowego, przykryć folią aluminiową.

Muszle conchiglioni wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis