Jogurtowiec z musem truskawkowym

Dzisiaj prezentujemy Wam kolejny przepis na lekki i pyszny zimny deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym, który przygotowaliśmy w ten weekend. Ponieważ mieliśmy trochę wolnego czasu, zrobiliśmy pięknie wyglądającą, ale nieco czasochłonną wersję tego ciasta jogurtowego. Oprócz jogurtów greckich, użyliśmy również galaretek truskawkowych, którymi nasączyliśmy biszkopty, zrobiliśmy z nich czerwony pasek na masie jogurtowej oraz dodaliśmy do musu truskawkowego. W efekcie nasz jogurtowiec na zimno z truskawkami zamienionymi w mus, prezentował się ciekawie i smakował wyśmienicie. 🙂
Jogurtowiec z musem truskawkowym – składniki
- 800 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
- 20 g żelatyny
- 250 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 100 g okrągłych biszkoptów
|
Wykonanie
W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić.
Do naczynia wlać 2,5 szklanki gorącej wody, rozpuścić w niej galaretki truskawkowe. Odlać ok. 100 ml, do reszty dodać łyżkę rozpuszczonej poprzednio żelatyny, pozostawić do przestygnięcia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć namoczone w odlanej galaretce biszkopty.
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, zmiksować. Dodać jogurt grecki, miksując na niskich obrotach powoli wlewać chłodną żelatynę. Nie może ona być tężejąca lub ścięta, gdyż w masie jogurtowej będą grudki.
Masę jogurtową wylać na biszkopty, wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie łyżką wylać część tężejącej galaretki, tak aby powstała niewysoka warstwa. Wstawić ponownie do lodówki, aby galaretka stężała.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, zblendować, dodać cukier i wlać resztę galaretki truskawkowej, dokładnie wymieszać. Powstały mus wylać na warstwę galaretki truskawkowej.
Jogurtowiec z musem truskawkowym dobrze schłodzić w lodówce, przed podaniem można ozdobić go bitą śmietaną lub świeżymi truskawkami.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
29 maja 2018 at 17:40
Dziękujemy. 🙂
Zuzza
28 maja 2018 at 17:23
Smaczny przepis. 🙂