Babka ziemniaczana

Mój tygodniowy pobyt na Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam raczyć, była babka ziemniaczana, przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach do muffinek i zanieśliśmy na spotkanie w gronie znajomych, którym taka ziemniaczana przekąska przypadła do gustu.
Babka ziemniaczana – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- czubek noża suszonego imbiru
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do formy
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków.
Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, odstawić do przestygnięcia.
Do ziemniaczanej masy dołożyć przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.
Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez około 90 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką.
Podobne przepisy






1 Komentarze
Dorota
17 października 2020 at 11:37
Pyszna babka ziemniaczana. Rodzina zachwycona takim obiadem.