Pizza z pieczarkami i szynką
Pizza z pieczarkami i szynką to kolejna nasza propozycja na domową, pyszną i sycącą pizzę. To klasyka gatunku, który zazwyczaj smakuje wszystkim, pomimo tego, że składa się z zaledwie kilku dodatków. Ponieważ to one decydują o smaku pizzy muszą być bardzo dobrej jakości, podobnie jak składniki użyte do przygotowania pomidorowego sosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką. 🙂
Pizza z pieczarkami i szynką – składniki
Dodatki:
- 3 plasterki szynki
- 2 średnie pieczarki
- 1 szalotka
- 100 g żółtego sera w kawałku
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ciasto na pizzę:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30oC wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę podsmażać, po czym dodać cukier i smażyć do zeszklenia się cebuli. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić i zblendować.
Dodatki:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Szalotkę obrać, pokroić w krążki.
Szynkę pokroić w cienkie paski.
Ser żółty w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
Na blat posypany mąką wyłożyć ciasto na pizzę, rozpłaszczyć je dłonią, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta podwinąć pod spód. Następnie rozprowadzić sos pomidorowy, rozłożyć kawałki pieczarek, szynki i szalotki. Całość posypać startym żółtym serem.
Pizzę z pieczarkami i szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 17-18 minut.
|