Sałatka z tortellini i kalafiorem romanesco

Sałatka z tortellini i kalafiorem romanesco to nowa propozycja na zrobienie szybkiej i kolorowej sałatki. Kalafior romanesco od jakiegoś czasu czekał w pojemniku próżniowym na dobre towarzystwo do sałatki. Przyszło ono z Instagrama, gdzie na wielu profilach widzieliśmy dania z tortellini. Zielony kalafior i nadziewany włoski makaron uzupełniliśmy soczystymi kolorowymi paprykami oraz lekkim szczypiorkowym sosem. Wyszło szybko, pysznie i zdrowo. 🙂
Sałatka z tortellini i kalafiorem romanesco – składniki
- 1 opakowanie tortellini (250 g)
- 1/2 kalafiora romanesco
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżka octu do blanszowania kalafiora
|
Wykonanie
Kalafior romanesco podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę z łyżką octu, wrzucić kawałki kalafiora na wrzątek, gotować 2 minuty. Po tym czasie kalafior wyłowić i zanurzyć na chwilę w bardzo zimnej wodzie.
Tortellini ugotować wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Obie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z majonezem, śmietaną i oliwą.
Do miski wsypać pokrojone papryki, kalafior romanesco, dodać tortellini oraz sos ze szczypiorkiem, całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z tortellini i kalafiorem romanesco dobrze sprawdzi się jako danie na śniadanie, kolację, a także do lunchboxu.
|
Podobne przepisy
