Torcik cytrynowy z lemon curd

Torcik cytrynowy z dodatkiem lemon curd i orzechów włoskich to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie i dla Siostry, która mam nadzieję kiedyś go upiecze. 🙂 Cytryna jest w każdej warstwie – cieście, lemon curd oraz masie śmietankowej i wcale nie jest jej za dużo, my dodatkowo ozdobiliśmy torcik startą skórką z cytryny.
Torcik cytrynowy z lemon curd – składniki
Ciasto:
- 8 jajek
- 10 łyżek cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cytryna
- tłuszcz do formy
Lemon curd:
- 2 cytryny
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 szklanka gorącej wody
|
Przygotowanie
Ciasto:
Orzechy drobno zmielić.
Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać.
Tortownicę natłuścić, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec z termoobiegiem 25-30 minut.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Lemon curd:
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy jednej z nich, z obu wycisnąć sok i dodać do niego skórkę.
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.
Do garnka – większego od dna miski – wlać tyle wody, aby pomiędzy nią a miską była wolna przestrzeń. Zagotować wodę, na garnek wstawić miskę z masą jajeczną i energicznie mieszać trzepaczką do czasu aż masa zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło.
Gdy masa stanie się ponownie gęsta, odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki.
Masa śmietanowa:
Galaretkę starannie rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę – cały czas miksując.
Wykonanie
Ciasto przekroić na pół, dolną część posmarować warstwą zimnego lemon curd.
Nałożyć drugą część ciasta, pokryć ją oraz boki masą śmietanową.
Wstawić do lodówki.
|
Podobne przepisy
