Lekkie ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę jest bardzo ważnym elementem tej potrawy. Zazwyczaj nie zwracamy na nie uwagi, bo najbardziej liczy się nadzienie, ale ten niepozorny spód doceniamy dopiero wtedy, gdy któregoś razu trafi się nam grubaśny, chlebowy wymysł kucharza. To potrafi w jednej chwili całkowicie pozbawić apetytu. Nasz przepis pozwala przygotować cienkie, lekkie i puszyste ciasto, które będzie smacznym uzupełnieniem dla wszystkich dodatków, jakie tylko sobie wymyślimy. Warto poświęcić trochę czasu i stworzyć od podstaw własną pizzę.
Lekkie ciasto na pizzę – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
|
Przygotowanie
Wodę lekko podgrzać (do ok. 30oC), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na ok. 30 cm placek.
|
Podobne przepisy
