Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście

Print Friendly, PDF & Email

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście to nasza świąteczna propozycja na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Mrożone nogi gęsi można obecnie kupić praktycznie przez cały rok, więc jeśli chcecie w świąteczny czas zjeść wyjątkowy obiad, to polecamy właśnie to danie. Wymaga ono długiego pieczenia, ale w tym czasie można obejrzeć świątecznego „Kevina”. 😉

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście – składniki

  • 2 gęsie udka
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża cebula
  • 10 g suszonych grzybów
  • 15 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu




Wykonanie

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie grzyby postawić na ogień i gotować przez 30 minut. Grzyby wyjąć, pokroić w paski, a wodę zachować.

Kiszoną kapustę pociąć na mniejsze kawałki, a jeśli jest bardzo kwaśna, najpierw przepłukać ją w zimnej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Suszone śliwki pokroić w paski.

W miseczce wymieszać majeranek, czosnek granulowany, tymianek, cząber, sól oraz świeżo mielony pieprz.

Gęsie udka umyć, osuszyć. Następnie przekroić je dwie części, oddzielając pałkę od reszty udka. Kawałki gęsiny natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.

Na rozgrzaną patelnię położyć pałki oraz kawałki udka skórą do dołu, smażyć kilka minut, aż skórka się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejne kilka minut, po czym zdjąć mięso z patelni.

Na tę samą patelnię wsypać pokrojoną w piórka cebulę, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Dusić cebulę pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać grzyby oraz śliwki, wsypać kminek oraz cukier, przemieszać. Na koniec włożyć kiszoną kapustę, wymieszać wszystkie składniki, dusić pod przykryciem 10 minut.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć kapustę z patelni, ułożyć na niej podsmażone kawałki gęsich udek, wlać wodę z gotowania grzybów. Naczynie zamknąć przykrywką lub nałożyć folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 3-3,5 godziny.

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście podawać z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi lub kopytkami.




Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.