Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą

Jeśli lubicie typowo polskie serniki, to polecamy sernik pomarańczowy z białą czekoladą. Ma kremową konsystencję, a w smaku wyczuwalną pomarańczową nutę, którą zawdzięcza nie tylko świeżo startej skórce z pomarańczy, ale także kandyzowanej pomarańczowej skórce. Smaki te świetnie komponują się z mocno czekoladowym spodem i dobrze jest zasiąść na fotelu z dużym kawałkiem sernika i kubkiem gorącej kawy. 🙂

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą – składniki

Czekoladowe ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko wielkości M
  • 100 g zimnego masła
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania sernika




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

W miseczce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść je między palcami. Wbić jajko oraz wlać mleko, zagnieść ciasto.

Czekoladowym ciastem wylepić dno tortownicy (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20 minut. Ciasto wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Masa serowa:

Kremówkę wlać do garnka, wsypać cukier trzcinowy, dobrze ją podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki białą czekoladę, chwilę zaczekać, po czym mieszać do jej rozpuszczenia się. Odstawić do wystygnięcia.

Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, wlać masę z kremówki i czekolady, wbić jajka, dodać kandyzowaną skórkę i skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy, wsypać budyń, krótko zmiksować – tylko do połączenia się składników.

Wykonanie

Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 60-65 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Sernik pomarańczowy z białą czekoladą

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.