Sernik pomarańczowy z białą czekoladą
Jeśli lubicie typowo polskie serniki, to polecamy sernik pomarańczowy z białą czekoladą. Ma kremową konsystencję, a w smaku wyczuwalną pomarańczową nutę, którą zawdzięcza nie tylko świeżo startej skórce z pomarańczy, ale także kandyzowanej pomarańczowej skórce. Smaki te świetnie komponują się z mocno czekoladowym spodem i dobrze jest zasiąść na fotelu z dużym kawałkiem sernika i kubkiem gorącej kawy. 🙂
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą – składniki
Czekoladowe ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko wielkości M
- 100 g zimnego masła
- 4 czubate łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 100 g białej czekolady
- 50 g cukru trzcinowego
- 250 ml kremówki 30%
- 5 jajek wielkości M
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania sernika
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto:
W miseczce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść je między palcami. Wbić jajko oraz wlać mleko, zagnieść ciasto.
Czekoladowym ciastem wylepić dno tortownicy (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20 minut. Ciasto wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia.
Masa serowa:
Kremówkę wlać do garnka, wsypać cukier trzcinowy, dobrze ją podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki białą czekoladę, chwilę zaczekać, po czym mieszać do jej rozpuszczenia się. Odstawić do wystygnięcia.
Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, wlać masę z kremówki i czekolady, wbić jajka, dodać kandyzowaną skórkę i skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy, wsypać budyń, krótko zmiksować – tylko do połączenia się składników.
Wykonanie
Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 60-65 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą przed podaniem posypać cukrem pudrem.