Strudel z dynią i mięsem mielonym

M&B
Strudel z dynią i mięsem mielonym

W tym roku sezon dyniowy był dla nas długi i obfitujący w nowe potrawy, tym strudlem z dynią i mięsem mielonym go kończymy. Po wielu deserach zrobiliśmy obiad z dyni na słono, sprawdziła się ona równie rewelacyjnie jak w daniach na słodko. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, składniki po kolei wkłada się na patelnię, a na koniec wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie i włożyć na nieco ponad pół godziny do piekarnika. Otrzymuje się strudel z dynią i mięsem mielonym, czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. 🙂

Strudel z dynią i mięsem mielonym – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g miąższu z dyni
  • 200 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Fasolę odcedzić, opłukać i zostawić na sitku.

Dynię umyć, obrać, usunąć miękką część z pestkami, odważyć 200 g miąższu. Pokroić go najpierw w cienkie plastry, a te w słupki.

Cebulę i czosnek obrać, oddzielnie pokroić w drobną kostkę.

Pestki dyni posiekać na mniejsze kawałki. Kminek drobno posiekać.

Na patelnię z olejem wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone i czosnek, podsmażać 10-15 minut.

Dodać dynię, posiekane nasiona kminku i pestki dyni, pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut.

Odstawić na bok, dodać fasolę i natkę pietruszki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed nadziewaniem. Od razu rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środku ciasta na całej jego długości wyłożyć nadzienie, przykryć je obiema częściami ciasta, posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie udekorować pestkami dyni.

Strudel z dynią i mięsem mielonym piec 35 minut w 200oC z termoobiegiem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Strudel z dynią i mięsem mielonym
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis