Paszteciki z gęsiną

W czasie świąt Bożego Narodzenia na stoły często podaje się paszteciki. U nas w tym roku będą to paszteciki z gęsiną, którą jak wiecie bardzo lubimy. Drożdżowe paszteciki z mięsem gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki z gęsiną podpieczone w piekarniku pozwolą na odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. 🙂
Paszteciki z gęsiną – składniki
Nadzienie z gęsiną:
- 2 udka z gęsi (600-700 g)
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziarenka jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Drożdżowe ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanki mleka
- 2 jajka wielkości M (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- kminek, sezam, sezam czarny, czarnuszka do posypania pasztecików
Przygotowanie
Nadzienie z gęsiną:
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć.
Udka gęsi umyć, włożyć do dużego garnka, dołożyć marchewkę i pietruszkę, dorzucić wszystkie przyprawy oraz sól, całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 2,5-3 godziny pod lekko uchyloną przykrywką. Na godzinę przed końcem gotowania dołożyć surowy wędzony boczek.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je oraz warzywa na talerz i pozostawić do wystygnięcia.
Zimne mięso z gęsiny oraz boczek i warzywa zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając średniego sitka. W razie konieczności masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Drożdżowe ciasto:
Do drożdży wsypać łyżeczkę cukru, rozetrzeć je, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać czubatą łyżkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać olej oraz wyrośnięty rozczyn. Z użyciem haka wyrobić drożdżowe ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto można także zagnieść ręcznie, wyrabiając je ok. 10 minut.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, odgazować je, uderzając pięścią. Zagnieść kilka razy, po czym podzielić na 3 równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35/15 cm. Na środek nałożyć porcję farszu z gęsiną, pozostawiając ok. 1 cm marginesy z każdej strony. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, zlepić brzegi i końcówki, przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Blachę z zawartością przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto ponacinać ostrym nożem co 3 cm. Wszystkie części posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać wybranymi dodatkami.
Blachę z pasztecikami z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut, aż wierzch ciasta stanie się złocisty.
Paszteciki z gęsiną podawać na ciepło lub zimno z barszczem z czerwonych buraków.
Podobne przepisy
