Wielkanocny barszcz na zakwasie

M&B
Wielkanocny barszcz na zakwasie

Wielkanocny barszcz na zakwasie czy żurek na zakwasie? Do którego smaku jest Wam bliżej? My na święta Wielkiej Nocy zdecydowanie wolimy żur, choć barszczyk na zakwasie robimy co roku przed świętami. Jaka jest różnica pomiędzy zakwasami i zupami? Bardzo prosta – zakwas na barszcz biały robi się z mąki pszennej razowej, zaś na żurek z mąki żytniej razowej. Żur jest zupą kwaśną, barszcz biały jest delikatniejszy w smaku.

Wielkanocny barszcz na zakwasie – składniki

  • 300-500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 500 g żeberek
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 4-6 sztuk surowej białej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4-6 ugotowanych jajek




Wykonanie

Żeberka wieprzowe umyć, pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Dołożyć pokrojony w kawałki boczek surowy wędzony. Mięso zalać 3 litrami zimnej wody, postawić na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut, zbierać powstałe szumowiny.

Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do gotującego się wywaru z mięs, dodać także suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotować jeszcze godzinę.

Czosnek obrać, lekko rozgnieść dłonią.

Chrzan obrać, pokroić wzdłuż na cienkie paski.

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je z garnka, zmniejszyć ogień do minimum i włożyć ponakłuwane wykałaczką białe kiełbasy, czosnek oraz chrzan. Zaparzać kiełbasy około 20-30 minut, na 10 minut przed końcem gotowania wlać wymieszany zakwas na barszcz biały – jeśli zupa ma być niezbyt gęsta, nie należy wlewać całej mąki z dna – zagęszcza ona zupę. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek.

Barszcz biały na zakwasie podawać od razu po ugotowaniu z białą kiełbasą, przekrojonymi na ćwiartki ugotowanymi na twardo jajkami. Można dodać do niego także ugotowane wcześniej ziemniaki, marchew oraz mięso z gotowania wywaru.




Wielkanocny barszcz na zakwasie

Wielkanocny barszcz na zakwasie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wielkanocny barszcz na zakwasie
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis