Żurek na zakwasie

Żurek w wielu domach podawany jest na niedzielne, wielkanocne śniadanie. Choć jest to zupa, którą można zrobić sobie każdego dnia, w ten świąteczny poranek smakuje wyjątkowo. Jeśli przy stole dodamy, że żurek na zakwasie zrobiliśmy z domowego zakwasu, zaplusujemy nawet u teściowej. 😉
Żurek na zakwasie – składniki
- 600 ml zakwasu na żurek
- 5 białych surowych kiełbas
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- chrzan tarty
- kwaśna śmietana
|
Wykonanie
Wszystkie warzywa obrać i umyć, ziemniaki dodatkowo pokroić w dużą kostkę.
Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie oraz liście laurowe. Od momentu zawrzenia gotować 10 minut. Dodać kiełbasę, ziemniaki i czosnek oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 25-30 minut.
Warzywa i kiełbasę wyjąć z garnka, wlać rozmieszany zakwas i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem.
Jajka przekroić na pół, marchewkę i kiełbasę pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem. Dodatkowo można podać tarty chrzan oraz kwaśną śmietanę.
|
Podobne przepisy
