Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email

wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie, któremu nic się nie równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików.

Składniki na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

  • 600 g buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 l zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku




Przygotowanie

Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki.

Buraki, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka z wodą, gotować kilkanaście minut na małym ogniu, dodać marchew, pietruszkę i seler. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Z wywaru wyjąć warzywa, przecedzić go przez gęste sitko, dolać zakwas, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, aby nie zbrunatniał.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *