Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie, któremu nic się nie równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików.
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – składniki
- 600 g buraków
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/2 l zakwasu z buraków
- 2 litry wody
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki.
Buraki, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka z wodą, gotować kilkanaście minut na małym ogniu, dodać marchew, pietruszkę i seler. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Z wywaru wyjąć warzywa, przecedzić go przez gęste sitko, dolać zakwas, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, aby nie zbrunatniał.
Podobne przepisy
