Ryż z papryką

Ryż z papryką to był mój pierwszy obiad, jaki lata temu samodzielnie zrobiłem, co najlepiej świadczy o łatwości jego przyrządzenia. Przepis przywieźliśmy z wakacji na Mazurach, była to połowa lat dziewięćdziesiątych i papryka w ogóle u nas w domu się nie pojawiała, a ryż jadaliśmy rzadko. Bardzo nam to danie zasmakowało, było czymś zupełnie innym od naszych przyzwyczajeń i szybko się u nas zadomowiło. Aż do dzisiaj w ogóle się nam nie znudziło, a nawet więcej – pewnego razu zabrało się ze mną do Marty i teraz czasem ryż z papryką gości na naszym stole. 🙂
Ryż z papryką – składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 duża cebula
- 250 g kiełbasy
- 2 średnie papryki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kozieradki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, smażyć do zeszklenia się.
Kiełbasę pokroić na plasterki, a te na połówki lub ćwiartki, dodać do cebuli. Wsypać przyprawy, smażyć kilka minut.
W tym czasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski lub dużą kostkę. Dodać na patelnię, smażyć, aż lekko zmiękną.
Warzywa i kiełbasę wymieszać z koncentratem pomidorowym rozrobionym w połowie szklanki wody. Następnie wsypać ryż, dokładnie wymieszać, w dalszym ciągu trzymać na ogniu, aż potrawa będzie gorąca. Ryż z papryką doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
12 grudnia 2017 at 01:00
Dziękujemy bardzo. 🙂
Pogol
11 grudnia 2017 at 06:59
Smaczny i szybki przepis polecam