Kutia

M&B
Kutia

Bez tego słodkiego deseru, jakim jest kutia nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu. W moim domu to danie nie gościło do czasu mojej nauki w liceum, kiedy to Koleżanka podała mi przepis na wigilijną kutię, która od razu podbiła podniebienia wszystkich domowników. Bardzo zasmakowała również Mojemu Bartkowi, być może w tym roku pojawi się ona na śląskim stole obok makówek. 🙂

Wigilijna kutia – składniki

  • 200 g pszenicy na kutię
  • 100 g maku mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 8-10 łyżek miodu
  • 3 krople olejku migdałowego






Przygotowanie

Pszenicę namoczyć na noc w dużej ilości wody, rano odcedzić i przepłukać. Ugotować do miękkości w świeżej wodzie, może to potrwać nawet 2 godziny, należy uważać, aby pszenica się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną odcedzić, przepłukać i zostawić na sitku do ostygnięcia.

Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Rodzynki sparzyć, orzechy obrać i niezbyt drobno posiekać.

Połączyć pszenicę z makiem, dodać rodzynki, orzechy, miód i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać, kutię wstawić do lodówki, aby się schłodziła.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kutia wigilijna
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis