Zakwas na barszcz czerwony
Do świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony, do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż ten z torebki. W tym przepisie pokazujemy jak zrobić domowy, naturalny zakwas na barszcz wigilijny, który jest doskonały nie tylko do przygotowania świątecznego barszczu, ale również do picia.
Zakwas na barszcz czerwony – składniki
- 1/2 kg buraków czerwonych
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 litr wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Wodę z solą przegotować, odstawić do wystudzenia.
Buraki dokładnie oczyścić, umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Do szczelnie zamykanego słoika włożyć buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami, zalać je przestudzoną wodą z solą. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie zdjąć powstałą na powierzchni pianę, zakwas dobrze jest także przecedzić przez gazę. Przelać do czystych butelek. Tak przygotowany zakwas na barszcz czerwony należy przechowywać w lodówce.