Zakwas na barszcz czerwony

M&B
Zakwas na barszcz czerwony

Do świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony, do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż ten z torebki. W tym przepisie pokazujemy jak przygotować domowy, naturalny zakwas z buraków czerwonych, który jest doskonały nie tylko do przygotowania świątecznego barszczu, ale również do picia. Naturalny zakwas z buraczków czerwonych nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, u mnie na świątecznym stole nie może go zabraknąć. Jeśli jednak u Was, zgodnie z tradycją podaje się zupę grzybową, to zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na wigilijną zupę grzybową lub zupę borowikową.

Zakwas na barszcz czerwony

    Składniki:
  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 litr wody
  • 1/2 łyżeczki soli

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie

Wodę z solą przegotować, odstawić do wystudzenia.

Buraki dokładnie oczyścić, umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.

Do szczelnie zamykanego słoika włożyć buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami, zalać je przestudzoną wodą z solą. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Po tym czasie zdjąć powstałą na powierzchni pianę, zakwas dobrze jest także przecedzić przez gazę. Przelać do czystych butelek. Tak przygotowany zakwas na barszcz czerwony należy przechowywać w lodówce.







Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zakwas na barszcz czerwony
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis