Zakwas na barszcz czerwony
Do świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony, do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż ten z torebki. W tym przepisie pokazujemy jak przygotować domowy, naturalny zakwas z buraków czerwonych, który jest doskonały nie tylko do przygotowania świątecznego barszczu, ale również do picia. Naturalny zakwas z buraczków czerwonych nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, u mnie na świątecznym stole nie może go zabraknąć. Jeśli jednak u Was, zgodnie z tradycją podaje się zupę grzybową, to zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na wigilijną zupę grzybową lub zupę borowikową.
Zakwas na barszcz czerwony
-
Składniki:
- 1/2 kg buraków czerwonych
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 litr wody
- 1/2 łyżeczki soli
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Wodę z solą przegotować, odstawić do wystudzenia.
Buraki dokładnie oczyścić, umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Do szczelnie zamykanego słoika włożyć buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami, zalać je przestudzoną wodą z solą. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie zdjąć powstałą na powierzchni pianę, zakwas dobrze jest także przecedzić przez gazę. Przelać do czystych butelek. Tak przygotowany zakwas na barszcz czerwony należy przechowywać w lodówce.