Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to jeden z podstawowych sosów w kuchni, niezastąpiony do przygotowywania zapiekanek. Ze zdziwieniem wyczytałam, że wynalazca – Louis de Bechamel – nad jego recepturą pracował kilkanaście lat. Godne podziwu. 🙂 Na szczęście obecnie przepis jest dobrze znany i każdy w kilkanaście minut może przygotować sos beszamelowy we własnej kuchni.
Sos beszamelowy – składniki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać – najlepiej trzepaczką. Dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Gdy sos beszamelowy zrobi się gęsty, można polać nim potrawę.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Sos beszamelowy
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane