Sos beszamelowy

M&B
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to jeden z podstawowych sosów w kuchni, niezastąpiony do przygotowywania zapiekanek. Ze zdziwieniem wyczytałam, że wynalazca – Louis de Bechamel – nad jego recepturą pracował kilkanaście lat. Godne podziwu. 🙂 Na szczęście obecnie przepis jest dobrze znany i każdy w kilkanaście minut może przygotować sos beszamelowy we własnej kuchni.

Sos beszamelowy – składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać – najlepiej trzepaczką. Dodać odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Gdy sos beszamelowy zrobi się gęsty, można polać nim potrawę.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos beszamelowy
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis