Tarta czekoladowa z figami

Głównym składnikiem tarty czekoladowej miały być figi, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na wariant, w którym te owoce są tylko dodatkiem. Tutaj dominuje czekolada, dla której przełamaniem są powidła śliwkowe i naprawdę warto je dodać. Figi z kolei kontrastują konsystencją z jednolitą, czekoladową masą i dlatego tutaj pasują, ale smakiem schodzą na drugi plan, więc można z nich zrezygnować.
Tarta czekoladowa z figami – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 figi
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
|
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Do garnka wlać mleko i kremówkę, zagotować, następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier, mieszać do jego rozpuszczenia się.
Czekoladę połamać na kostki, wsypać do kremówki z mlekiem, mieszać tak długo, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Dodać powidła, na końcu jajka.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki, na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć do posmarowanej masłem formy.
Na ciasto wylać czekoladową masę (może być ciepła), poukładać na niej figi.
Wstawić do rozgrzanego do 160oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 45 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem tartę czekoladową z figami dobrze schłodzić w lodówce.
|
Podobne przepisy
