Kotlety z pęczaku

M&B
Kotlety z pęczaku

Gryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas pieczenia drobiu smakowały wyśmienicie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią. 🙂

Kotlety z pęczaku – składniki
  • 100 g pęczaku (lub 250 g ugotowanego)
  • 200 g bułki tartej
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




Wykonanie

Pęczak opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić na sicie do odkapania i ostygnięcia.

Do miseczki wsypać bułkę tartą, wlać ciepłe mleko, wymieszać i zostawić na 10 minut.

Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.

Do miski z bułką tartą dodać pęczak, cebulę, pietruszkę, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć składniki, formować kotleciki. W razie potrzeby można dodać bułkę tartą lub dodatkowe jajko.

Kotlety z pęczaku przełożyć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, smażyć na średnim ogniu 4 minuty, przy pomocy łopatki odwrócić i ponownie trzymać 4 minuty. Smażyć jeszcze kilka minut dla uzyskania złocistego koloru z obu stron – kilka razy odwracając w tym czasie.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kotlety z pęczaku
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis