Kotlety z pęczaku
Gryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas pieczenia drobiu smakowały wyśmienicie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią. 🙂
Kotlety z pęczaku – składniki
- 100 g pęczaku (lub 250 g ugotowanego)
- 200 g bułki tartej
- 1 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Pęczak opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić na sicie do odkapania i ostygnięcia.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, wlać ciepłe mleko, wymieszać i zostawić na 10 minut.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
Do miski z bułką tartą dodać pęczak, cebulę, pietruszkę, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć składniki, formować kotleciki. W razie potrzeby można dodać bułkę tartą lub dodatkowe jajko.
Kotlety z pęczaku przełożyć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, smażyć na średnim ogniu 4 minuty, przy pomocy łopatki odwrócić i ponownie trzymać 4 minuty. Smażyć jeszcze kilka minut dla uzyskania złocistego koloru z obu stron – kilka razy odwracając w tym czasie.
|