Ciasto półkruche z renklodami
Jeszcze nie zdążyliśmy wykorzystać wszystkich jagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki, ale przy odrobinie chęci i z dobrym pomysłem także z nich powstają smakowite wypieki. Zabierając się za dzisiejsze przygotowanie czegoś słodkiego dla Rodziny, od razu wiedzieliśmy, że z owoców powstanie marmolada, więc wymyśliliśmy ciasto półkruche z renklodami.
Ciasto półkruche z renklodami – składniki
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- 1 kg renklod
- 2-3 łyżki cukru
- cynamon
|
Przygotowanie
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, jajko i kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na pół – jedną połowę włożyć do lodówki na 15 minut, drugą do zamrażarki także na 15 minut.
Nadzienie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Wykonanie
Ciasto z lodówki równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim porozkładać renklody skórką do dołu, posypać je cynamonem i cukrem, na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Ciasto półkruche z renklodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałki góra-dół), piec ok. 60 minut – dokładny czas zależy od ilości soku, jaki wydzieli się ze śliwek.
|
1 Komentarze
Cukry Proste
4 sierpnia 2016 at 14:31
Muszę coś w końcu upiec z renklodami, bo to ciasto wygląda bardzo smakowicie!