Fasolka szparagowa w sosie

Na kolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory mogłam wyjść do ogródka i zerwać świeżą, młodą zieloną fasolkę. Ostatnio praktycznie codziennie korzystamy z przydomowych warzyw i przygotowujemy z nich lekkie, zdrowe i kolorowe posiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza fasolka szparagowa w sosie.
Fasolka szparagowa w sosie – składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 1/2 l gorącego rosołu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- czubek noża sody
|
Wykonanie
Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sodę, żeby fasola zachowała kolor. Gotować kilka minut, fasolka szparagowa powinna być al dente. Odcedzić, pozostawić na sitku.
W garnku podgrzewać masło, aż się spieni, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, chwilę podsmażać do zrumienienia się. Wlać gorący rosół i gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, aby ją zahartować, wlać do sosu i zagotować. Wsypać fasolkę, chwilę gotować, na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Fasolkę szparagową w sosie podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Jest to dobra alternatywa dla tradycyjnej fasolki w bułce tartej.
|
Podobne przepisy
