Przysmak gajowego
Śledzie z grzybami, czyliprzysmaki gajowego, to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tych ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników, a można wyczarować śledzie pachnące lasem. Uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym w nim smakiem grzybów, cebuli i oczywiście śledzi, wyobrażając sobie, że jesteśmy w pięknym lesie na grzybobraniu. Choć równie dobrze możemy wyobrażać sobie cokolwiek innego. 😉
Przysmak gajowego
-
Składniki:
- 4 filety śledziowe a'la Matjas
- 1 duża cebula
- 4 suszone grzyby
- 50 ml oleju
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu
- 2 ziarenka jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta cukru
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Filety śledziowe opłukać lub jeśli są słone, namaczać w wodzie ok. 30 minut - w razie potrzeby wymienić wodę i ponownie odstawić.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Grzyby odsączyć (wodę zostawić), pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
2 Komentarze
Wiolka
13 grudnia 2020 at 11:17
Za każdym razem wychodzą super. 🙂 Moja rodzina bardzo je lubi.
kasia
22 grudnia 2019 at 18:14
Najlepsze sledziki nie tylko na swita. 🙂