Przysmak gajowego

M&B
Przysmak gajowego

Śledzie z grzybami, czyliprzysmaki gajowego, to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tych ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników, a można wyczarować śledzie pachnące lasem. Uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym w nim smakiem grzybów, cebuli i oczywiście śledzi, wyobrażając sobie, że jesteśmy w pięknym lesie na grzybobraniu. Choć równie dobrze możemy wyobrażać sobie cokolwiek innego. 😉

Przysmak gajowego

    Składniki:
  • 4 filety śledziowe a'la Matjas
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cukru

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie

Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Filety śledziowe opłukać lub jeśli są słone, namaczać w wodzie ok. 30 minut - w razie potrzeby wymienić wodę i ponownie odstawić.

Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Grzyby odsączyć (wodę zostawić), pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia.

Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.







Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
przysmak gajowego
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • Wiolka

    13 grudnia 2020 at 11:17

    Za każdym razem wychodzą super. 🙂 Moja rodzina bardzo je lubi.

  • kasia

    22 grudnia 2019 at 18:14

    Najlepsze sledziki nie tylko na swita. 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis