Sernik na zimno z jagodami
Najnowszą wersję sernika na zimno zrobiliśmy na serkach homogenizowanych i spodzie z herbatników. Przekonaliśmy nim Agatę, że własnoręcznie wykonany sernik jest równie prosty i szybki jak ten z torebki, a smakiem zdecydowanie go przewyższa. A jeśli dodatkowo wzbogacimy go świeżymi owocami sezonowymi, to nie ma sobie równych. Sernik na zimno z jagodami jest miękki, puszysty i delikatny, jest idealnym wakacyjnym deserem, który i Wy i Wasi Goście zjecie z przyjemnością.
Sernik na zimno z jagodami – składniki
Spód z herbatników:
- 180 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 70 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 200 g śmietany kremówki
Owoce:
- 300 g jagód
Przygotowanie
Spód z herbatników:
Herbatniki zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i wałkiem je rozkruszyć, następnie połączyć je z miękkim masłem.
Na dno tortownicy wyłożyć równomiernie herbatniki z masłem.
Masa serowa:
Masa po przygotowaniu zacznie szybko zastygać, dlatego należy ją od razu wylać na przygotowany spód z herbatników.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Do serków homogenizowanych wsypać cukier, dodać łyżkę soku z cytryny, krótko zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, wmieszać łyżką do masy serowej. Na koniec, cały czas miksując, dodawać po łyżce przestudzoną, ale płynną żelatynę.
Wykonanie
Część masy serowej wylać na spód z herbatników, wysypać część jagód, przykryć je pozostałą masą, udekorować resztą jagód.
Sernik na zimno z jagodami wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężał.