Pieczony kurczak teriyaki
Nasza kuchnia jest bardzo różnorodna, tworzymy dania z różnych rejonów świata. Tym razem przyszła pora na daleki wschód i potrawę z Japonii – kurczaka teriyaki. Marynata przygotowana z sosu sojowego oraz syropu klonowego nadała pieczonemu mięsu złocistą i błyszczącą skórkę oraz orientalny smak.
Pieczony kurczak teriyaki – składniki
- 1 kurczak ok. 1,5 kg
- 50 ml sosu sojowego
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
|
Wykonanie
Kurczaka umyć, osuszyć wewnątrz i z wierzchu.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Przygotować marynatę do kurczaka łącząc ze sobą sos sojowy, białe wino, syrop klonowy, olej sezamowy, olej oraz czosnek.
Nagrzać piekarnik do 90oC (z termoobiegiem). Włożyć kurczaka ułożonego na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, piec 20 minut. Następnie wlać marynatę, piec kolejne 90 minut, co jakiś czas kurczaka polewać sosem i obracać na drugą stronę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180oC, piec do zrumienienia się skórki, polewając mięso sosem i kilka razy je obracając.
Pieczonego kurczaka teriyaki można podawać w całości lub pokrojonego na porcje.
|