Makówki

M&B
Makówki

Makówki z najprostszej wersji, ale tylko ta kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Od zawsze są u nas w domu na święta, dawniej odgrywały na wigilijnym stole jedną z głównych ról, z czasem zeszły na dalszy plan, ale mimo to nie może ich zabraknąć. W dzieciństwie robiliśmy zawody, kto będzie miał najwięcej rodzynek na talerzu, oczywiście każdy z nas nakładał sobie solidną porcję śląskich makówek, żeby zwiększyć swoje szanse. 🙂

Makówki – składniki

  • 1 bułka weka (lub 400-450 g bułek paryskich, bułek wrocławskich)
  • 1/2 kg maku mielonego
  • 1/2 kg cukru
  • 250 g rodzynek
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4-5 ml olejku migdałowego
  • 3 litry wody
  • szczypta soli






Przygotowanie

Bułki najlepiej kupić dzień wcześniej i zostawić je do lekkiego wysuszenia.

Następnego dnia przygotowanie makówek rozpocząć od pokrojenia bułek na kromki.

Zagotować 3 litry wody, dodać do niej mak, cukier, rodzynki, masło, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i szczyptę soli. Ponownie zagotować.

W misce lub innym dużym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę bułek, zalać je gorącą mieszanką makową, wyłożyć ponownie bułki, które także zalać makiem i tak prawie do wyczerpania składników – należy zostawić trochę wody z makiem, którą po 10-15 minutach wlewa się na makówki.

Makówki pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Makówki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis