Ryba po grecku
Nie pamiętam, kiedy ryba po grecku pojawiła sie na naszym wigilijnym stole, we wspomnieniach mam jedynie poszukiwanie w książkach kucharskich jakiejś nowej potrawy do podania. Choć początkowo nikt z nas nie był przekonany do ryby z warzywami, po pierwszych kęsach wiedzieliśmy, że ryba po grecku będzie u nas jedną z dwunastu potraw. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, najlepsza jest po dwóch dniach, kiedy to ryba przejdzie smakiem warzyw z przyprawami.
Ryba po grecku – składniki
- 500 g filetów z ryby (np. świeżego dorsza)
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka jałowca
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia ryby
Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na sporej ilości oleju, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Wlać ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę umyć, jeśli trzeba wyjąć ości, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obficie ją posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na talerz wyłożyć ryby, przykryć je warstwą warzyw. Rybę po grecku można także przygotować warstwowo w misce zaczynając od warzyw, które powinny być również ostatnią warstwą.