Pączki ptysiowe

M&B
Pączki ptysiowe

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi, rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić z podwójnej porcji. 😉

Pączki ptysiowe – składniki

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • 1-1,5 kg smalcu do smażenia
  • olej do natłuszczenia papieru




Wykonanie

Przed przystąpieniem do robienia ciasta ptysiowego należy przygotować ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10/10cm. Każdy z jednej strony natłuścić olejem.

W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie ją wmieszać, aby nie powstały grudki. Mieszając, gotować, aż masa będzie odstawała od garnka i zrobi się szklista. Odstawić z ognia, przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą, na koniec wmieszać wódkę.

W dużym garnku powoli rozgrzewać smalec, w tym czasie ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wyciskać je na kwadraty z papieru do pieczenia, formując okręgi o dwóch warstwach.

Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 175oC włożyć pierwszą partię pączków, tak aby papier był na górze. Smażyć kilka minut, aż zrobią się złociste, a papier będzie odchodził od ciasta. Zdjąć go, a pączki odwrócić na druga stronę i smażyć do zrumienienia.

Pączki ptysiowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem lub polukrować.




pączki ptysiowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pączki ptysiowe
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • Zuzu

    19 lutego 2020 at 13:46

    Już zrobione i zjedzone. 😀Pyszne były. ❤️

  • Magda

    27 stycznia 2017 at 21:32

    Uwiebiam! Twoje wyglądają przepysznie))

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis