Pączki ptysiowe
Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi, rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić z podwójnej porcji. 😉
Pączki ptysiowe – składniki
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka wódki
Dodatkowo:
- 1-1,5 kg smalcu do smażenia
- olej do natłuszczenia papieru
|
Wykonanie
Przed przystąpieniem do robienia ciasta ptysiowego należy przygotować ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10/10cm. Każdy z jednej strony natłuścić olejem.
W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie ją wmieszać, aby nie powstały grudki. Mieszając, gotować, aż masa będzie odstawała od garnka i zrobi się szklista. Odstawić z ognia, przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą, na koniec wmieszać wódkę.
W dużym garnku powoli rozgrzewać smalec, w tym czasie ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wyciskać je na kwadraty z papieru do pieczenia, formując okręgi o dwóch warstwach.
Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 175oC włożyć pierwszą partię pączków, tak aby papier był na górze. Smażyć kilka minut, aż zrobią się złociste, a papier będzie odchodził od ciasta. Zdjąć go, a pączki odwrócić na druga stronę i smażyć do zrumienienia.
Pączki ptysiowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
|
2 Komentarze
Zuzu
19 lutego 2020 at 13:46
Już zrobione i zjedzone. 😀Pyszne były. ❤️
Magda
27 stycznia 2017 at 21:32
Uwiebiam! Twoje wyglądają przepysznie))