Dyniowy sernik na zimno
Późno w tym roku rozpoczynamy dyniowy sezon, ale za to robiąc na sam początek pyszny dyniowy sernik na zimno z Oreo. Jesienną dekorację do zdjęcia stanowiły zerwane i zasuszone kilka tygodni temu rajskie jabłuszka oraz gałązki kaliny koralowej, które uzupełniły ciepłe, jesienne kolory ciasta. Są takie zdjęcia, które robi się z przyjemnością i od pierwszego ustawienia wiemy, że efekt będzie zadowalający, a zdjęcie będzie oddawało apetyczność dania. To dzisiejsze do takich należy, więc mamy nadzieję, że narobi Wam apetytu i skorzystacie z przepisu. 🙂
Składniki na dyniowy sernik na zimno
Masa serowo-dyniowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 300 g puree z dyni
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 400 ml śmietany kremówki 30% (schłodzona)
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Spód z ciasteczek Oreo:
- 12 ciasteczek Oreo
- 30 g masła
Dyniowa polewa:
- 200 g puree z dyni
- 50 g białej czekolady
- 50 ml kremówki
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
- ciasteczka Oreo do dekoracji
Wykonanie
Spód z ciasteczek Oreo:
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub małym garnuszku, odstawić do przestygnięcia.
Do misy malaksera wrzucić ciasteczka, rozdrobnić. Wlać masło, miksować do połączenia się składników.
Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać rozdrobnione Oreo, równomiernie rozprowadzić i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki.
Masa serowo-dyniowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.
Do misy robota kuchennego przełożyć ser i puree dyniowe, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Miksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Dwie łyżki masy wymieszać z wystudzoną żelatyną, następnie całość przełożyć do misy, wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowo-dyniowej, za każdym razem delikatnie przemieszać. Przelać do tortownicy, wstawić do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc.
Dyniowa polewa:
Do garnka włożyć puree dyniowe, wymieszać je z mlekiem i kremówką. Po tym podgrzać na małym ogniu, dodać kawałki białej czekolady, mieszać do jej rozpuszczenia się. Odstawić do wystygnięcia.
Stężały dyniowy sernik na zimno wyjąć z tortownicy, polać dyniową polewą, ozdobić kawałkami ciasteczek Oreo.
4 Komentarze
M&B
7 października 2022 at 21:16
Teraz jest na to idealny czas. 🙂
kulinarny blog samanthy
7 października 2022 at 19:33
Cudny, tylko się zajadać !
M&B
21 września 2020 at 20:31
W sam raz na jesień, zwłaszcza taką gorącą jak teraz. 🙂
Wiola
21 września 2020 at 11:04
Pyszny, taki delikatny.