Rahmkoch – deser z Salzburga

M&B
Rahmkoch - deser z Salzburga

Rahmkoch zaintrygował nas podczas oglądania programu kulinarnego w niemieckiej telewizji. Ten rarytas kuchni austriackiej gotuje się z mąki, śmietany kremówki, masła i rodzynek, a następnie pozwala ostygnąć i stężeć. Według programu najczęściej podawany jest w restauracjach przy stokach narciarskich, gdyż stanowi pożywny i energetyczny deser.

Rahmkoch – składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 1 jajko
  • 1 mały kawałek anyżu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu




Wykonanie

Kawałek gwiazdki anyżu rozgnieść w moździerzu.

Mąkę wsypać do miski, wlać kremówkę, wymieszać łyżką lub połączyć palcami do uzyskania grudek.

W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę ze śmietaną, podgrzewać ok. 15 minut, często mieszając – w trakcie, po kilku minutach, wsypać rodzynki, cynamon, anyż oraz wlać rum. Pod sam koniec dodać cukier, mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wbić jajko i energicznie wymieszać, żeby jajko nie zdążyło się ściąć.

Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Rahmkoch przykryć folią, wstawić na 24 godziny do lodówki.




Rahmkoch - deser z Salzburga

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rahmkoch - deser z Salzburga
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis