Rahmkoch – deser z Salzburga

Rahmkoch zaintrygował nas podczas oglądania programu kulinarnego w niemieckiej telewizji. Ten rarytas kuchni austriackiej gotuje się z mąki, śmietany kremówki, masła i rodzynek, a następnie pozwala ostygnąć i stężeć. Według programu najczęściej podawany jest w restauracjach przy stokach narciarskich, gdyż stanowi pożywny i energetyczny deser.
Rahmkoch – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka rumu
- 1 jajko
- 1 mały kawałek anyżu
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
|
Wykonanie
Kawałek gwiazdki anyżu rozgnieść w moździerzu.
Mąkę wsypać do miski, wlać kremówkę, wymieszać łyżką lub połączyć palcami do uzyskania grudek.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę ze śmietaną, podgrzewać ok. 15 minut, często mieszając – w trakcie, po kilku minutach, wsypać rodzynki, cynamon, anyż oraz wlać rum. Pod sam koniec dodać cukier, mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wbić jajko i energicznie wymieszać, żeby jajko nie zdążyło się ściąć.
Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Rahmkoch przykryć folią, wstawić na 24 godziny do lodówki.
|
Podobne przepisy
