Nalewka cytrynowo-imbirowa

Lato się kończy, dni stają się coraz pochmurniejsze i zimniejsze. Szybko zapadający zmrok sprzyja spędzaniu wieczorów w domu, coraz częściej pod kocykiem. Właśnie na takie wieczory idealnie nadaje się nalewka cytrynowo-imbirowa. Można ją robić cały rok, krótko się czeka na uzyskanie niesamowicie pysznego smaku, więc naszą przygotowaną dzisiaj będziemy się cieszyć jeszcze przed nastaniem października. 🙂
Nalewka cytrynowo-imbirowa – składniki
- 2 cytryny
- 50 g świeżego imbiru
- 200 g cukru
- 0,5 l wódki
- 200 ml wody
|
Przygotowanie
Cytryny sparzyć, bardzo cienko obrać skórkę, starając się, żeby nie było na niej białej warstwy. Następnie z cytryn dokładnie usunąć białą skórkę, cytrusy pokroić na plasterki. Obrać imbir, pokroić go na cienki paski.
Do garnka włożyć imbir, skórkę i miąższ z cytryn, wsypać cukier i wlać 200 ml wody. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Ostudzić.
Cytrynowy syrop wymieszać z wódką i przelać do szczelnie zamykanego szklanego naczynia. Nalewkę przechowywać w nim ok. 2 tygodnie w chłodnym miejscu, od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie przecedzić ją przez gazę lub filtr do kawy – nalewka jest już gotowa do spożycia. Polecamy jednak przelać ją do butelki i jeszcze przez 3 tygodnie trzymać w chłodnym miejscu.
Nasza nalewka cytrynowo-imbirowa po dwóch tygodniach jest gotowa do przefiltrowania. Ma przyjemny cytrynowy zapach i smak, imbir jest lekko wyczuwalny, co przy takiej jego ilości może odrobinę zaskakiwać. Nalewka ma także wyraźny pieprzowy smak i przez to wydaje się mocniejsza niż jest w rzeczywistości.
|
Podobne przepisy





