Ciasto multiwitaminka

Koniec wakacji postanowiłam wykorzystać na nadrobienie zaległości na blogu i dokończenie większości przepisów na dania, które robiliśmy od lutego, ale nie mieliśmy czasu na wrzucenie ich na stronę. Ponieważ niektóre z wpisów miały już swoje wstępy, postanowiłam, że nie będę ich zmieniała, stąd też o tej porze roku wpis o wiośnie.
Wokół nas mnóstwo zieleni i radosnych wiosennych kolorów, przyjemnie jest iść na spacer i podziwiać wiosnę w przyrodzie. Zainspirowani zielonym kolorem, postanowiliśmy skomponować zielone ciasto z multiwitaminką, po które z chęcią sięgnie się po powrocie do domu. Ciasto multiwitaminka miało tak wiosenny kolor, że przyciągnęło do siebie biedronki i pszczółki, a my widok ten od razu uwieczniliśmy na zdjęciu. 😉
Ciasto multiwitaminka – składniki
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 110 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
Zielona masa budyniowa:
- 1 l zielonego soku
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki żelatyny
Zielona pianka:
- 2 galaretki koloru zielonego
- 500 ml wody
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
|
Przygotowanie
Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Gdy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku, delikatnie wmiksować każde przed dodaniem kolejnego.
Do ubitej piany z białek i żółtek delikatnie wmieszać przesiane mąki, ciasto wylać na blachę (25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i całkowicie wystudzić ciasto.
Zielona masa budyniowa:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić ją w mikrofalówce lub na ogniu. Przestudzić.
Z soku odlać 1 szklankę, rozprowadzić w niej obie mąki. Resztę soku zagotować, a gdy zacznie bulgotać, wlać mąki, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z ognia, wmieszać żelatynę, na wierzch położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie delikatnie wmieszać do niej budyń. Zieloną masę budyniową rozłożyć na wierzchu biszkoptu. Wstawić do lodówki.
Zielona pianka:
500 ml wody zagotować, rozpuścić w niej 2 zielone galaretki, odstawić, aby się ochłodziły i lekko stężały.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, powoli wlewać zimną galaretkę i miksując na najniższych obrotach, połączyć oba składniki, wylać na ciasto.
Zielone ciasto z masą budyniową i pianką z galaretek wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby biszkopt się nawilżył, a masy stężały.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Zuza
13 października 2017 at 20:00
bajeczne 🙂