Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Podczas naszego weekendowego pobytu w Celejowie w „Agroturystyce Pod Jabłonią” do kawy Kasia podała nam pyszną szarlotkę z pianką. Na nasze szczęście przepis na nią zamieściła na swoim profilu na Instagramie, z którego skorzystaliśmy zaraz po powrocie. Z pierwszego wypieku nie do końca byliśmy zadowoleni, gdyż piankę z białek zrobiliśmy z użyciem ksylitolu i po wystygnięciu został z niej cienki pasek. Za drugim razem białka ubiliśmy z cukrem, dzięki czemu ta warstwa jest wysoka, lekka i puszysta, co możecie zobaczyć na zdjęciach. Kasiu, dziękujemy za przepis na wyborną szarlotkę. 🙂

Szarlotka z pianką – składniki

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki

Kruche ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g margaryny
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek z jajek wielkości L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bezowa pianka:

  • 5 białek z jajek wielkości L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać sok z cytryny, wsypać cukier, cynamon i goździki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, nie mieszać zbyt często, aby jabłka się nie rozpadły. Odstawić do wystygnięcia.

Kruche ciasto:

Na stolnicę wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, margarynę oraz smalec, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka, krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, mniejszą część włożyć do zamrażarki. Większym kawałkiem ciasta wylepić dno formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 20 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Bezowa pianka:

Gdy jabłkowe nadzienie i ciasto będą zimne, ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec wsypywać cukier. Ubijać, aby piana była sztywna i lśniąca. Wsypać i wmiksować łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wykonanie

Na kruche ciasto wyłożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać jego powierzchnię, po czym równomiernie rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 50 minut. Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić i szarlotkę z pianką zostawić na 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.

Przed podaniem szarlotkę z bezową pianą można oprószyć cukrem pudrem.




Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szarlotka z pianką
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    4 grudnia 2021    

    Najważniejsze są tutaj jabłka z najlepszego sadu. 🙂

  2. 4 grudnia 2021    

    Tak oto Uczeń przerasta Mistrza 😉 Szarlotka zjawiskowa! Brawo Wy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.