Nalewka jagodowa

M&B
Nalewka jagodowa

Nalewka jagodowa, to już nasz piąty przepis na nalewkę z owoców sezonowych, tym razem do wielkiego słoika trafiły czarne jagody przyniesione z lasu. Na razie leżą sobie w cukrze i wygrzewają się na słoneczku, a za chwilkę będą pławiły się w kąpieli i z pewnością poczują, że są nieźle zalane. 😉 Nalewka z jagód uraczy nas sobą dopiero za dwa miesiące, ale popijając ją, będziemy sobie wspominać wakacyjny wypoczynek na wsi.

Nalewka jagodowa – składniki

  • 1 litr jagód
  • 750 g cukru
  • 1/2 litra wódki



Wykonanie

Jagody przebrać, szybko opłukać. Przesypać je do dużego szklanego słoika, wsypać cukier. Słoik szczelnie zamknąć i wstrząsnąć nim kilka razy, aby cukier wymieszał się z owocami. Postawić na dwa dni w ciepłym i słonecznym miejscu.

Do jagód wlać alkohol, zakręcić słoik, ponownie postawić w słonecznym miejscu na miesiąc.

Po tym czasie nalewkę jagodową przecedzić przez gazę, przelać do butelek i dobrze zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

nalewka jagodowa

nalewka jagodowa




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Nalewka jagodowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

3 Komentarze

  • Patryk

    1 marca 2021 at 10:58

    Jeszcze nie robiłem nalewki jagodowej 😉 Jak już to robiłem nalewkę wiśniową, tylko cos mi za mocna wyszła. Jednak zależałoby mi by była po prostu łagodniejsza. ja to na chwile obecną szukam jakiegoś godnego polecenia węgla aktywnego do bimbru jak tutaj https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-wegiel-aktywowany-do-bimbru

  • prasa do owoców

    26 lutego 2021 at 12:01

    Uwielbiam takie jagodowe cuda.
    W tym roku zainwestowaliśmy w prasę do owoców https://alembik.eu/195-prasy-do-owocow-do-wyrobu-wina, produkcja będzie szła pełną parą.

  • anna

    15 października 2020 at 22:00

    My robimy z wiśni według przepisu tutaj http://www.portopraga.pl/. Z jagód nigdy nie próbowałam, trzeba przetestować. koniecznie!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis