Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pani Walewska (Pychotka)

Print Friendly, PDF & Email

Pani Walewska (Pychotka)
Są takie ciasta, które piecze się na wyjątkowe okazje np. święta, komunie, chrzciny lub ślub. Podkreślają one doniosłość danego wydarzenia i zachwycają gości zrównoważonym smakiem oraz wyglądem. Do takich wyjątkowych ciast z pewnością należy pani Walewska, inaczej zwana pychotką. Dla wielu może ona wydawać się pracochłonnym i drogim ciastem, ale nie do końca tak jest. Choć pychotka składa się z 9 warstw, to aż 8 z nich można zrobić za jednym razem i upiec na jednej blasze, pozostaje więc osobne wykonanie kremu do przełożenia ciasta. A co do kosztu, to rzeczywiście, pani Walewska nie jest tania w wykonaniu, ale czyż powinniśmy oszczędzać, przygotowując deser na ważne wydarzenie? 🙂

Składniki na panią Walewską (Pychotkę)

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka

Masa bezowa:

  • 5 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Dodatkowo:

  • 1 duży słoiczek dżemu porzeczkowego lub śliwkowego
  • 50 g orzechów włoskich



Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać cukier puder oraz kawałki masła, całość posiekać nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Masa budyniowa:

250 ml mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Pozostałe 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę jajeczną, mieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły i nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę, do której stopniowo dodać przestudzony budyń, cały czas miksując, aby masy się połączyły.

Masa bezowa:

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dokładnie wmieszać ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie

Ciasto podzielić na dwie równe części i rozłożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Można to także zrobić na jednej dużej blasze i całość rozdzielić na dwie równe części. Na każdej z nich rozsmarować po połowie słoiczka dżemu, następnie równomiernie rozprowadzić pianę z białek. Na koniec rozsypać kawałki orzechów włoskich.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Przestudzić.

Na jeden placek wyłożyć masę budyniową, przykryć ją drugim plackiem. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Ciasto pani Walewska najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *