Pani Walewska (Pychotka)

M&B
Pani Walewska (Pychotka)

Są takie ciasta, które piecze się na wyjątkowe okazje np. święta, komunie, chrzciny lub ślub. Podkreślają one doniosłość danego wydarzenia i zachwycają gości zrównoważonym smakiem oraz wyglądem. Do takich wyjątkowych ciast z pewnością należy pani Walewska, inaczej zwana pychotką. Dla wielu może ona wydawać się pracochłonnym i drogim ciastem, ale nie do końca tak jest. Choć pychotka składa się z 9 warstw, to aż 8 z nich można zrobić za jednym razem i upiec na jednej blasze, pozostaje więc osobne wykonanie kremu do przełożenia ciasta. A co do kosztu, to rzeczywiście, pani Walewska nie jest tania w wykonaniu, ale czyż powinniśmy oszczędzać, przygotowując deser na ważne wydarzenie? 🙂

Pani Walewska (Pychotka) – składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka

Masa bezowa:

  • 5 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Dodatkowo:

  • 1 duży słoiczek dżemu porzeczkowego lub śliwkowego
  • 50 g orzechów włoskich



Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać cukier puder oraz kawałki masła, całość posiekać nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Masa budyniowa:

250 ml mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Pozostałe 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę jajeczną, mieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły i nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę, do której stopniowo dodać przestudzony budyń, cały czas miksując, aby masy się połączyły.

Masa bezowa:

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dokładnie wmieszać ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie

Ciasto podzielić na dwie równe części i rozłożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Można to także zrobić na jednej dużej blasze i całość rozdzielić na dwie równe części. Na każdej z nich rozsmarować po połowie słoiczka dżemu, następnie równomiernie rozprowadzić pianę z białek. Na koniec rozsypać kawałki orzechów włoskich.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Przestudzić.

Na jeden placek wyłożyć masę budyniową, przykryć ją drugim plackiem. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Ciasto pani Walewska najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pani Walewska (Pychotka)
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis