Tarta tatin

Nasz zestaw przepisów na ciasta z jabłkami wzbogaca się o odwróconą tartę – tartę tatin. Nie jesteśmy zadowolenie ze zdjęcia, ale w tym przypadku to dobrze, bo będzie to pretekstem do upieczenia kolejnej tarty tatin, bo przecież efekt smakowy ciasta był jak najbardziej zadowalający. 🙂
Tarta tatin – składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
- 1 kg twardych jabłek
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na blat przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać nożem. Dodać żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Karmelizowane jabłka:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko podzielić na 8 części.
Na dużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszać). Gdy cukier będzie złocisty, dodać pokrojone na kilka kawałków masło, rozpuścić je. Ułożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem, karmelizować z obu stron – po 3-4 minuty.
Na formę do tarty (śr. 28cm) wyłożyć jabłka, wylać resztę karmelu z patelni.
Wykonanie
Na blacie posypanym mąką rozwałkować kruche ciasto, tak aby było nieco większe od rozmiaru formy. Przykryć nim ułożone jabłka, lekko wgnieść przy brzegach i wylepić nim rant formy. Ponakłuwać w kilku miejscach.
Tartę tatin wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut. Po upieczeniu na formie położyć większy od niej talerz, odwrócić i wyłożyć ciasto.
Odwróconą szarlotkę można podawać na ciepło z dodatkiem lodów, ale równie dobrze smakuje po wystygnięciu.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Zuza
1 października 2017 at 21:57
też zawsze wychodzę z tego założenia…złe zdjęcie? zrobimy jeszcze raz! 😀