Papryki nadziewane serkiem

Karnawał czas zacząć z dobrym jedzeniem. 🙂 Na dobry początek nowego roku proponujemy lekką przekąskę z nadziewanych serkami kolorowych papryk. Takie antipasti jest łatwe i szybkie do zrobienia, efektownie wygląda na imprezowym stole, a małe porcje sprawiają, że chętnie się po nie sięga. Papryki nadziewane serkiem można zrobić, używając także papryczek czereśniowych lub szpiczastych słodkich papryk, będzie mniej kolorowo, ale tak samo smacznie. 🙂
Papryki nadziewane serkiem – składniki
- 10-15 małych kolorowych papryk
- 125 g serka Philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- 125 g serka śmietankowego
- natka pietruszki
- drobny szczypiorek
- koperek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 100 ml oleju
- 50 ml oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek papryki chili
- kilka igiełek rozmarynu
Wykonanie
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Do garnka wlać olej oraz oliwę, dodać czosnek, papryczkę chili i igiełki rozmarynu. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Kolorowe papryczki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Papryczki przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, wlać ocet. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty. Po tym czasie papryczki przełożyć do miski z bardzo zimną wodą, aby je zahartować. Odsączyć na sitku, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do naczynia przełożyć wszystkie serki, zmiksować, aby nadać puszystości. Podzielić na trzy części, do jednej dodać posiekany koperek, do drugiej posiekany szczypiorek, a trzecią pozostawić bez dodatków – każdą wersję doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Połówki papryk nadziewać serowymi pastami i układać na półmisku. Na koniec papryki nadziewane serkiem polać wcześniej przygotowaną aromatyzowaną oliwą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podobne przepisy
