Risotto z grzybami

Przygotowując risotto z grzybami, trzeba zaopatrzyć się nie tylko w dobre składniki, ale także w cierpliwość. Warto dzień wcześniej ugotować rosół lub wywar warzywny oraz namoczyć grzyby, przyspieszy to przyrządzenie tego czasochłonnego posiłku. Lubimy obserwować, jak stopniowo powstaje kremowe risotto, gdy po każdym dolaniu płynu zmienia się konsystencja ryżu. Nie przeszkadza nam, że trwa to dość długo i przez cały czas trzeba stać przy kuchence, gdyż w nagrodę będziemy delektować się delikatnym grzybowym risotto.
Risotto z grzybami – składniki
- 250 g ryżu do risotto
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 szalotki
- 1 l rosołu
- 10 g suszonych grzybów
- 50 g masła
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać 2/3 szklanki zimnej wody, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie grzyby wyjąć (wodę zachować), pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić. Wsypać ryż, chwilę podsmażać, wlać wino. Gdy się ono zredukuje, wlać porcję rosołu i wodę z grzybów oraz wsypać grzyby. Często mieszając, odparować płyn, wlać kolejną porcję rosołu – czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu.
Do risotto dodać masło, połączyć je z ryżem, wsypać starty na tarce o małych oczkach parmezan, dokładnie wymieszać. Risotto z grzybami doprawić do smaku solą i pieprzem.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Jaglusia
27 stycznia 2017 at 18:23
Kocham wszelkiego rodzaju risotta, z grzybami jeszcze nie jadłam, więc muszę spróbować. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/