Risotto z grzybami

M&B
Risotto z grzybami

Przygotowując risotto z grzybami, trzeba zaopatrzyć się nie tylko w dobre składniki, ale także w cierpliwość. Warto dzień wcześniej ugotować rosół lub wywar warzywny oraz namoczyć grzyby, przyspieszy to przyrządzenie tego czasochłonnego posiłku. Lubimy obserwować, jak stopniowo powstaje kremowe risotto, gdy po każdym dolaniu płynu zmienia się konsystencja ryżu. Nie przeszkadza nam, że trwa to dość długo i przez cały czas trzeba stać przy kuchence, gdyż w nagrodę będziemy delektować się delikatnym grzybowym risotto.

Risotto z grzybami – składniki

  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 3 szalotki
  • 1 l rosołu
  • 10 g suszonych grzybów
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Wykonanie

Grzyby opłukać, zalać 2/3 szklanki zimnej wody, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie grzyby wyjąć (wodę zachować), pokroić na mniejsze kawałki.

Szalotki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić. Wsypać ryż, chwilę podsmażać, wlać wino. Gdy się ono zredukuje, wlać porcję rosołu i wodę z grzybów oraz wsypać grzyby. Często mieszając, odparować płyn, wlać kolejną porcję rosołu – czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu.

Do risotto dodać masło, połączyć je z ryżem, wsypać starty na tarce o małych oczkach parmezan, dokładnie wymieszać. Risotto z grzybami doprawić do smaku solą i pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Risotto z grzybami
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis